vineri

Creme

1.Crema de ciocolata I (aceasta crema este mai subtire si se foloseste la prajituri mai mici cu blaturi subtiri ci nu pt.torturi.
Prajitura (exemplu)

-300 ml lapte
-4 ciocolate
-2 galbenusuri batute
-60 gr unt
-3 linguri faina
-90 gr zahar
-3 linguri esenta de rom

MDP
Se amesteca bine faina cu laptele (deci puneti lapte peste faina putin cate putin amestecand bine cu telul pt. a nu se forma cocoloase),apoi adaugati galbenusurile,esenta ,zaharul l-e amestecati si apoi l-e puneti intr-o olicica si l-e dati la foc mic amestecand continu pana se ingroase crema apoi stingeti focul si adaugati ciocolatele + untul amestecati bine pana se topeste ciocolata si untul.
Dupa aceea se lasa la racit (la temperatura camerei).

2.Crema de ciocolata II (aceasta crema este mai groasa si este ideala pt. torturi si prajituri mai mari cu blaturi mai groase,amandine..etc)
Prajitura (exemplu)

-300 ml lapte
-4 ciocolate
-2 galbenusuri batute
-3 linguri faina
-90 gr zahar
-3 linguri esenta de rom
-200 gr unt frecat cu cateva picaturi esenta de rom

MDP
Se amesteca bine faina cu laptele (deci puneti lapte peste faina putin cate putin amestecand bine cu telul pt. a nu se forma cocoloase),apoi adaugati galbenusurile,esenta ,zaharul l-e amestecati si apoi l-e puneti intr-o olicica si l-e dati la foc mic amestecand continu pana se ingroase crema apoi stingeti focul si adaugati ciocolatele amestecati bine pana se topeste ciocolata.
Dupa aceea se lasa la racit (la temperatura camerei),dupa ce sa racit se amesteca bine cu cele 200 gr. de unt.

3.a.Crema de Piersici I
Prajitura (exemplu-crema cea galbena de sus)

-250 gr piure de piersici(piersici din compot bagate la mixer)
-100 gr zahar
-1 lingura cu varf de faina
-100ml lapte
-150 ml suc de piersici(din compot)
-60 gr margarina
-un galbenus de ou
-10 gr gelatina farina
-100 gr frisca batuta

Faina se amesteca bine cu laptele, sucul de piersici si galbenusul de ou.
Se pune intr-o craticioara piureul de piersici,zaharul, si se da la foc mic amestecand continu pana se topeste zaharul,apoi i se adauga laptele+sucul de piersici+ galbenusul(in care a fost dizolvata faina) se fierbe amestecand continu pana ce compozitia se ingroasa apoi se pune gelatina + margarina si se mai fierbe cam 2-3 minute (amestecand continu),iar apoi se stinge focul si se lasa sa s-e raceasca.Dupa ce sa racit se amesteca bine cu 100 gr frisca batuta (frisca batuta cu putin zahar).

b.Crema de Piersici II

-400 gr.piersici din compot
-100gr zahar
-10 gr. praf de gelatina
-50 ml suc de piersici (suc din cutie)
-putina esenta de vanilie
-200ml smantana (nama cream)

MDP.
Batem smantana frisca cu 3 linguri de zahar si o lasam la frigider,intre timp pregatim crema,cele 400 gr. de piersici le tocam marunt si le fierbem cu zaharul si cu sucul de piersici pana se dizolva zaharul,apoi le dam doparte si adaugam gelatina + esenta de vanilie si amestecand f.f bine pana se dizolva toata gelatina dupa care le lasam sa se raceasca.Dupa ce sa racit se amesteca putin cate putin cu frisca ,si gata crema!


4.Crema de Capsuni
Prajitura (exemplu-crema cea roz de jos)

-200 gr. piure de capsuni congelate(am descongelat capsunile si le-am bagat la mixer)
-120 gr zahar
-200 ml lapte
-2 linguri faina
-60 gr margarina
-un ou
-10 gr gelatina farina.
-150 ml. frisca
Faina se amesteca bine cu laptele si galbenusul de ou.
Se pune intr-o craticioara piureul de capsuni,zaharul, si se da la foc mic amestecand continu pana se topeste zaharul,apoi i se adauga laptele+ galbenusul(in care a fost dizolvata faina) se fierbe amestecand continu pana ce compozitia se ingroasa apoi se pune gelatina + margarina si se mai fierbe cam 2-3 minute (amestecand continu),iar apoi se stinge focul si se lasa sa s-e raceasca.Dupa ce sa racit se amesteca bine cu frisca (batuta cu 3 ling. zahar)


5.Crema de Cocos
Prajitura (exemplu)

-200 ml lapte
-7 linguri lapte cocos
-70 gr unt
-80 gr zahar
-3 linguri pudra de cocos
-3 linguri faina
-5 gr gelatina farina(un pliculet)
-5 linguri cu varf de frisca batuta

MDP
Faina se amesteca bine cu laptele de vaca si laptele de cocos,apoi se toarna intr-o craticioara i se adauga zaharul,pudra de cocos,untul si o dati la foc mic amestecand continu pana ce compozitia se ingroasa apoi stingeti focul si adaugati gelatina amestecati bine si apoi o lasa-ti sa se raceasca,cand sa racit i adaugati frisca batuta si amestecati bine.

6.Crema cu dulceata
Prajitura (exemplu)

-1 galbenus de ou
-2 linguri faina
-300 ml lapte
-5 linguri dulceata de visine (sau orice fel de dulceata)
-80 gr.zahar
-10 gr.geletina farina (pudra)
-cateva pic.esenta de rom
-120 gr margarina
-50 gr zahar pudra
Se pune faina intr-o craticioara si i se adauga laptele putin cate putin amestecand continu,apoi se adauga galbenusul,zaharul,esenta si se amesteca f. bine,dupa care se pune pe foc mic si se fierbe amestecand continu pana se ingroasa,apoi se adauga cele 5 linguri de dulceata se amesteca si se mai fierbe inca 3-4 minute amestecand continu,apoi se stinge focul si se adauga gelatina se amesteca f. bine si se lasa la ricit.
Margarina se amesteca f. bine cu cele 50 gr zahar pudra.

7.Crema Tiramisu
Prajitura (exemplu)

Ingred.
- branza mascarpone140gr
- 3 galbenusuri de ou
- 60-70 gr.zahar
- 360 ml frisca (batuta cu putin zahar)
Mod de prep.crema
Branza mascarpone,galbenusurile si zaharul se pune intr-un sau castron maricel si se amesteca cu telul f.f. bine pana se face o compozitie cremoasa,apoi se adauga putin cate putin frisca (batuta) si se amesteca din nou f.f. bine.


8.Crema de zmeura
Prajitura (exemplu)

Ingred.
-100gr zmeura (congelata)
-100 gr zahar
-1 lingura lichior de ciresi (Kirsch liqueur)
-200 ml lapte
-1 lingura cu varf de faina
-60 gr. margarina
-10 gr. gelatina (farina)
-6,7 linguri de frisca batuta cu zahar (cam in jur de 100 gr frisca) pt. crema
(-100 gr frisca pt. imbracarea tortului )

MDP
Faina se amesteca bine cu laptele.
Se pune intr-o craticioara zmeura,zaharul,lichiorul si se topeste la foc mic amestecand continuu,apoi i se adauga laptele(care a fost amestecata cu faina) se fierbe amestecand continu pana ce compozitia se ingroasa apoi se pune gelatina + margarina si se mai fierbe cam 2-3 minute (amestecand continu),iar apoi se stinge focul si se lasa sa s-e raceasca.
Dupa ce sa racit crema se amesteca cu frisca .


9.Crema de lapte (milk cream)

Ingred.
-400 ml. lapte
-3 linguri faina
-40 gr lapte praf
-100 gr zahar
-1 ciocolata alba
-120 gr unt (sau margarina)

Faina se amesteca cu laptele pana se dizolva bine faina apoi se pune intr-o craticioara se adauga zaharul + laptele pudra si se da la foc mic amestecand continu pana se ingroase crema,dupa care se stinge focul si se adauga ciocolata + untul se amesteca bine pana se topeste ciocolata & untul,iar apoi se lasa la racit. (eu am folosit aceasta crema la eclere..este putin moale,dar in cazul in care o folosesc pt. torturi i adaug untul la final dupa ce sa racit crema,untul il frec cu 1 lingura de zahar si il amestec cu crema rece + mai adaug si 4-5 linguri de frisca batuta bine(tare).



10.Crema Castard (Castard cream)

Ingred:
-500 ml lapte
-6 galbenusuri de oua
-50 faina
-170 zahar
-4 lingurite zahar vanilat
-putina esenta de vanilie

Se freaca f. bine galbenusurile cu zaharul + zaharul vanilat + esenta ,se adauga faina si se amesteca iar f. bine dupa care adaugi laptele putin cate puitin amestecand continu,compozitia rezultata se pune pe foc(potrivit) si se fierbe amestecand continu cu telul pana se ingroase crema apoi se da focul mai mare si se mai fierbe cam 4 minute amestecand continu si f. repede,dupa care se lasa la racit.

11.Crema Choco mousse

-2 oua
-8 linguri zahar
-2 linguri amidon
-360ml lapte
-100g ciocolata (50 gr. black choco si 50 gr. milk choco)
-15g gelatina
-60ml lapte
-240ml frisca lichida (batuta spuma cu 3-4 linguri de zahar)
-putina esenta de rom

MDP
Intr-o craticioara se amesteca amidonul cu zaharul, se adauga ouale batute si se omogenizeaza. Se toarna laptele si se pune totul la bain-marie, amestecand continuu, pana se ingroasa. Se da deoparte apoi se adauga ciocolata si se amesteca bine,pana se topeste ciocolata.
Gelatina se pune la inmuiat in lapte (60ml), apoi se incalzeste putin pana se dizolva complet. Se adauga la crema fiarta si se amesteca totul bine.
Frisca(batuta spuma) se adauga la crema racita si se amesteca pana ce se omogenizeaza.

12.Crema "Frockensahne"
-200 ml.frisca
-40 gr zahar
-10 ml.esenta de ciresi
-3 foi de gelatina dizolvate bine in 60 ml apa calda(in jur de 60-70℃),dar inainte de a o dizolva in apa calda o inmuiem 5 minute in apa rece.
Mdp:
Batem bine frisca cu zaharul ,adaugam esenta si gelatina o amestecam si apoi dam crema la frigider pt.30 minute,iar apoi o folosim la prajituri sau torturi.

13. Crema de Branza

-225 gr. branza cremoasa (cream cheese )
- 3 galbenusuri de ou
- 80 gr.zahar
-putina esenta de rom
-400 ml frisca (batuta cu 5 linguri de zahar,esenta vanilie si intaritor de frisca)
(pt. ca eu nu am gasit intaritor de frisca in Japonia o intares cu foi de gelatina inmuiata in putina apa,MDP:la 200 ml frisca folosesc o foaie inmuiata in 20 ml apa calda,deci la crema aceasta am folosit 2 foi de gelatina inmuiate in 40 ml apa calda,modul de prep. este acelasi cu crema de sus Crema Frockensahne.)
MDP:
Branza,galbenusurile,esenta si zaharul se pune intr-un castron maricel si se amesteca cu telul f.f. bine pana se face o compozitie cremoasa (moale),apoi se adauga putin cate putin frisca si se amesteca din nou f.f. bine.

1 Comment:

Atelier Miranina said...

Felicitari pentru retete! Totusi, tin ca daca tot se face o treaba macar sa fie bine facuta; hai ca se mai mananca o litera, mai si-un dezacord, treaca mearga, pana la urma e vorba de gatit in primul rand; insa greselile de limba romana atat de infantile pur si simplu ma enerveaza. in legatura cu "esenta de ciresi" sau "lichior de ciresi" - eu cred ca e vorba de obisnuitele cirese aici... ma cam indoiesc ca s-au luat pomii (respectiv ciresii)cu trunchi si radacini cu tot si s-au tocat si stors de s-a obtinut esenta din ei ca s-o puneti dvs in prajitura; fructele la plural sunt deci CIRESE oameni buni, CIRESI sunt pomii fructiferi din care acestea se culeg!! e o chestie care se invata in clasa I primara;(dupa ce invatati cum se spune corect stergeti va rog comentariul meu, sa nu vada chiar toata lumea ca v-am facut morala) :) In rest numai bine si cat mai multa inspiratie la prajiturit!

 
©  free template by Blogspot tutorial