Ingrediente
Foi
-3 oua
-100 g zahar pudra
-6 linguri ulei
-3 linguri lapte
-1 lingurita rasa praf de copt
-1 varf de cutit sare
-500 g faina
Crema
-400 ml lapte
-2 linguri de faina
-200 g margarina
-200 g zahar pudra
-1 lamaie
MDP
Foile
1.Se cerne faina impreuna cu praful de copt si un praf de sare.
Intr-un castron se amesteca (cu mixerul) laptele, ouale si zaharul, apoi se adauga si uleiul.
Se pune faina si se framanta cu mana. Daca inca se lipeste de maini se mai adauga putina faina pana incepe sa se ia de pe maini.
2.Se imparte coca rezultata in trei parti egale, din care rezulta trei foi de marimea tavii de la aragaz. Se tapeteaza masa cu faina si se intind foile cu facaletul. Se unge dosul tavii (tava intoarsa cu fundul in sus) cu unt, margarina sau ulei. Daca aveti pergament, cu atat mai bine: decupati o coala de marimea unui dos de tava si o puteti folosi pentru toate foile si nu mai aveti nevoie sa ungeti tava.
3.Coaceti foile una cate una in cuptorul preincalzit la 180℃ 7-9 minute, dupa 6 minute de coacere verificati-o din minut in minut pentru ca se arde foarte usor. Foaia e gata cand devine aurie.
Crema
4.Se amesteca intr-o craticioara faina cu laptele. Amestecati bine, sa nu aiba cocoloase. Ca sa fie mai usor, puteti sa amestecati faina separat cu 200ml de lapte pana dispar cocoloasele, si apoi sa varsati amestecul in restul de lapte din craticioara. Se pune apoi pe foc mic si se amesteca continuu sa nu se lipeasca sau sa faca cocoloase. Dupa ce a inceput sa se ingroase se mai fierbe inca 5 minute. Se lasa la racit.
5.Intr-un castron se freaca bine margarina cu zaharul apoi se adauga crema dar numai dupa ce s-au racit bine (daca puneti crema calda peste margarina se va taia) amestecati bine. Se da lamaia pe razatoarea pentru coaja, apoi se stoarce sucul; se adauga la compozitie si se amesteca.
Etapa finala
6.Pe un platou de marimea foii se aseaza prima foaie-crema-foaie-crema-foaie. Peste prajitura se aseaza un tocator, iar pe tocator o mica greutate. Se lasa in jur de 10-12 ore sa se inmoaie foile ca sa o puteti taia fara probleme.
7.Se amesteca zahar pudra cu putin zahar vanilat si se pudreaza deasupra. Se taie in forma de romb sau patrate.
Sugestii
La inceput, foile sunt tari si crema pare prea moale.Dar foile vor absorbi o parte din crema si se va inmoaia. Puteti inveli prajitura in folie de plastic (saranwrap) inainte sa o puneti la presat.
Pofta buna!
Reteta este inspirata de AICI
dar cu mici modificari facute de mine.
Vulpea iti multumesc mult...alba ca zapada este una dintre prajiturile mele favorite!!!
marți
Alba ca zapada
Subscribe to:
Postare comentarii (Atom)
2 Comments:
Sa ai parte de toata caldura omenirii, un car de sanatate si toate florile lumii adunate in cel mai frumos buchet! La multi ani!!!
Multumesc la fel Sorina ..LA MULTI ANI !si toate cele bune (*=*)
Post a Comment