vineri

Tort "Elegance" ,la ziua lui Rento 10 ani


 
 
 
 
Blat:
-5oua
-100 gr faina
-30 gr cacao
-3 linguri cu ulei
-putina esnta de vanilie
MDP.
Se mixeaza ouale si zaharul f.f. bine pana se fac ca o crema de culoarea untului ,apoi se adauga faina si cacao in ploaie putin cate putin amestecand usor cu o paleta speciala sau cu telul,dupa ce sa incorporat bine adaugam uleiul si esenta,amestecam putin si apoi punem compozitia in tava (unsa cu ulei, pusa hirtie pergament pe fundul tavii si tapetata cu faina).
Se coace 160℃ 40 minute.Dupa ce sa copt il coatem imediat din tava si il lasam sa se raceasca,apoi il taiem pe orizontal si il insiropam cu apa dulce(cam 50 ml) amestecata cu putina esenta de vanilie si de ciresi.
 
 

Crema "Frockensahne"
-200 ml.frisca
-40 gr zahar
-10 ml.esenta de ciresi
-3 foi de gelatina dizolvate bine in 60 ml apa calda,dar inainte de a o dizolva in apa calda o inmuiem 5 minute in apa rece.
Mdp:
Batem bine frisca cu zaharul ,adaugam esenta si gelatina o amestecam si gata crema.


Crema de unt

-100 gr unt (sau margarina)moale
-1 lingura cu varf de cacao
-5 linguri cu zahar pudra
-putina esenta de vanilie
-3 linguri cu frisca

Frec bine untul cu zaharul si cacaoa,apoi adaug frisca si esenta l-e amestec bine,iar crema obtinuta o pun intr-un sprit.


Glazura de cacao
-150ml frisca lichida
-200ml apa
-150gr zahar
-100gr cacao
-10gr gelatina la pliculete
-putina esenta de rom
MDP
Intr-o cratita, pe foc, se pune apa cu frisca lichida, se adauga zaharul si se amesteca. Cand s-a infierbantat bine se adauga si cacao si se amesteca bine, se lasa sa dea 2-3 clocote si se da deoparte. Se adauga si gelatina (inmuiata in 40 ml apa) si se amesteca bine. Se trece prin sita. Se lasa sa se raceasca amestecand din cand in cand.Atentie!nu lasati grazura sa se raceasca prea mult pt. ca se incheaga si nu o mai puteti turna peste tort...se intareste,deci e bine sa fie ca o ciulama subtire.

MDP al tortului:
Blatul il tai pe orizontal il insiropez si asez prima felie de blat in tava in care l-am copt(tava cu fund detasabil),iar deasupra blatului i pun urmatoarele 1. crema Frockensahne 2.jumatate din crema de unt(o pun cu spritul) 3.cateva lingurite cu dulceata de ciresi (puse pe ici pe colo ci nu pe intreaga suprafata,la fel si cu crema de unt,pun pe ici pe colo) 4.la final pun cealalta felie de blat,apas usor cu palma si-l intoduc la frigider pt. 5-6 ore.Dupa ce au trecut aceste ore scot tortul de la frigider il rastorn pe farfurie si i ung doar suprafata de sus cu cealalta jumatate de crema de unt,il pun la frigider si intre timp pregatesc glazura,inainte de a-i turna glazura pe tort am intodus tortul la congelator timp de 10-15 min.dupa ce il scot de la congelator il pun pe un gratarel deasupra unei tavi mari si i torn glazura din belsug pe intreaga suprafata si margini.
Decoratia i-am facut-o f.f simpla ...cazuse lenea pe mine si am dat o fugutza la magazin si am cumparat gumi de zmeura,ciucalate albe si negre,pe cele albe le-am lipit pe margini,pe cele negre am scris HB Rento 10 cu pix de ciucalata albatra,iar gumi (jeleuri)le-am pus deasupra pe margini,si gata tortul!!!!!!!!!!am obosit....scriind (*=<)





 
 

0 Comments:

 
©  free template by Blogspot tutorial