luni

Branza 'Telemea' de casa

 


Avem nevoie de:  (pt. 160 gr branza)
-1 litru lapte gras (4.4grasimi)
-2 linguri cu cheag (jp. Nigari にがり)
-3 linguri cu otet
Fierbe-ti laptele la foc potrivit(nu il lasam sa de-a in clocot) cand ati vazut ca are tendinta sa se umfle stingeti focul imediat si i adaugati cheagul(nigari) + otetul, aprindeti focul iar (foc potrivit) si amestecati usor pana iese zerul din lapte(timpul  de fierbere este de 4-5 minute)

 
apoi o turnati intr-un saculet de tifon care il puneti deasupra sitei(strecuratoare) si il stoarceti putin cu betele

 
apoi legati saculetul (strans bine)

 
si puneti  o farfurie deasupra

 
apoi i puneti o greutate deasupra pt. presare si o tineti asa timp de 2 ore

 
apoi o scoate-ti din saculet si o tamponati in palme cu 2 servete de bucatarie

 
o pune-ti intr-o punga si i turnati saramura (facuta din 500 ml apa data in fiert si racita amestecata cu 2 linguri rase de sare mare ,sa nu folositi sare de masa contine mult iod si nu este recomandata la saramuri)

 
apoi introduce-ti punga intr-un castron cu apa pt. a-i scoate aerul(vidare) apoi legati punga la gura si o tine-ti 3zile la temp. camerei,iar apoi o puneti in frigider inca 3 zile, apoi o puteti servi cu placere.

 
E bine sa o tineti in saramura ca sa nu se strice,daca vi se pare ca este prea sarata (inainte de servire)
o puneti in apa la desarat o jumatate de ora sau chiar 1 ora,dar atentie! inainte de a o desara taiati un pic din ea sapalati-o la un jet de apa si gustati-o,daca totusi este inca sarata puneti-o la desarare.
Va doresc mult succes si Pofta buna!!
 
Foto cu laptele si cheagul(nigari) care l-am folosit...fara nigari nu reusiti sa faceti telemea,nu se va inchega si se va faramita la taiere, va fi un fel de cottage cheese or cream cheese.
 
Nigari(cheag) este un lichid incolor si-l pute-ti gasi la supermarket-uri

 
 
Daca doriti sa obtineti o branza acrisoara adaugati in lapte 400-500 gr. de iaurt.

0 Comments:

 
©  free template by Blogspot tutorial